Valinin belediyeleri denetim yetkisi var mıdır?
5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’na göre, illerde vali, ilçelerde kaymakam, mahalli idarelerin teftiş ve denetimi yetkisine sahiptir (5442 sayılı İl İdaresi Kanunu md.
Belediyeleri kim denetliyor?
İçişleri Bakanlığı uygulamadan sorumludur. Sistemin kurulması ve işleyişinin izlenmesinden Parlamento’ya karşı sorumludur. Gerekli kontroller ve düzeltmeler belediye başkanı tarafından yapılabilir.
İlçe belediyeleri hangi bakanlığa bağlıdır?
Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü, 10.07.
Belediye başkanlarını kim denetler?
Büyükşehir belediye başkanları, il ve ilçe belediye başkanları; Şehir, il ve ilçe belediye meclisleri ile il genel meclisi üyeleri hakkında soruşturma izni, İçişleri Bakanı tarafından ön soruşturma sonucunda verilir (4483/3-a).
Vali belediye başkanından üstün mü?
Valiler, yürütme organının bir organıdır ve eyalet hiyerarşisinde başkandan hemen sonra sıralanırlar. Belediye başkanı gibi kendi özerk tüzel kişilikleri yoktur, ancak eyalet tüzel kişiliğine tabidirler. Bir vali, seçimle veya atamayla göreve gelebilir. Valilerin sorumlulukları ülkeden ülkeye değişir.
Belediyeleri hangi kurum denetler?
Ancak belediyelerin mali işlemler hariç olmak üzere idari işlemlerinin, idarenin hukuka uygunluğu ve dürüstlüğü açısından İçişleri Bakanlığı tarafından denetlenmesine devam edilecektir. İçişleri Bakanlığı tarafından yapılacak mali denetim de 5018 sayılı Kanunun 77 nci maddesinde istisnai olarak düzenlenmiştir.
Belediyeleri kime şikayet edilir?
CİMER, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’nin kısaltması olup, Anayasa’da güvence altına alınan dilekçe hakkının ve bilgi edinme hakkının kullanılmasını kolaylaştırmak amacıyla oluşturulmuş bir halkla ilişkiler uygulamasıdır.
Belediyeler Sayıştay denetimine tabi mi?
Kamu Maliyesinin Yönetimi ve Denetimi Hakkında Kanun ve Sayıştay Kanunu’na göre, belediye işletmeleri ve şirketlerinin denetimi, kamu kaynakları bakımından Sayıştay denetimine tabidir. Yasama organı adına Sayıştay tarafından yürütülür.
Belediye organlarını kim görevden alır?
“Görevden Alma” başlıklı 47. maddede; “Görevleriyle ilgili bir suçtan dolayı hakkında soruşturma veya kovuşturma başlatılan belediye organları veya bu organların üyeleri, kesin karar verilinceye kadar İçişleri Bakanı tarafından görevden uzaklaştırılabilir.” denilmektedir.
Belediye zabıta hangi bakanlığa bağlıdır?
Bu kuruluş İçişleri Bakanlığı’na bağlıdır. Genel polis, polis ve jandarma teşkilatından oluşur. Genel polise ek olarak, kamu düzenini koruyan yerel polis memurları ve belirli bir hizmetin özelliklerine göre faaliyet gösteren hizmet polis memurları vardır. Örneğin, belediye polisi, orman polisi, gümrük polisi.
Belediyelerde 11 madde nedir?
MADDE 11. – Nüfus 2.
Belediyeye verilen dilekçe nereden takip edilir?
E-Devlet Kapısı Bu hizmet, ilgili kuruma sunulan belgelerin güncel durumunu ve işlem geçmişini takip etmenizi sağlar.
Belediyeleri denetleme yetkisi hangi bakanlığa aittir?
Söz konusu protokol, belediyelerin denetimine ilişkin konuların İçişleri Bakanlığı tarafından yürütüleceğini öngörmüştür. Ancak, Anayasa’nın 127. maddesinin 5. fıkrası, idari vesayet yetkilerini yalnızca İçişleri Bakanlığı’na değil, aynı zamanda tüm merkezi yönetime devretmektedir.
Vali belediyeyi denetler mi?
Vali, ilin özel idaresini ve tüm bağlı kuruluşlarını denetler ve kontrol eder. Aynı yetki ilçe düzeyindeki ilçe valilerine de verilmiştir.
Vali belediye başkanını görevden alabilir mi?
5393 sayılı Kanunda öngörülen hallerin ortaya çıkması halinde yeni düzenlemeyle, belediye başkanının İçişleri Bakanı veya vali tarafından atanması imkânı sağlanıyor.
Vali’nin yetkileri nelerdir?
Valinin görevleri nelerdir? Eyalet. Valilerin yetkileri kısa maddeler halinde.
Vali belediye başkanını görevden alabilir mi?
5393 sayılı Kanunda öngörülen hallerin ortaya çıkması halinde yeni düzenlemeyle, belediye başkanının İçişleri Bakanı veya vali tarafından atanması imkânı sağlanıyor.
Büyükşehir belediyeleri ilçe belediyelerini denetleyebilir mi?
Bu bağlamda, mevzuatta belirtilen hususlarda ilçe belediyeleri arasında koordinasyonu sağlamak üzere büyükşehir belediyesinin bağlı belediyeler üzerinde de sui generis denetim yetkilerine sahip olduğu düşünülmektedir.
Valinin idari vesayet yetkisi var mı?
Vali, il özel idaresi üzerinde merkezi idarenin vesayet yetkisini elinde tutarken, aynı zamanda özel idare, özellikle personeli üzerinde hiyerarşik yetkisini de kullanır.