İçeriğe geç

Arpa Hastalıkları Nelerdir

Arpa hastalığı nedir?

Arpa yanıklığı, Fusarium graminearum adlı bir mantar türünün neden olduğu bir bitki hastalığıdır. Bu hastalık, özellikle arpa (Hordeum vulgare) ve buğday (Triticum spp.) gibi tahıl ürünlerini etkileyen önemli bir hastalıktır.

Arpada mantar hastalığı neden olur?

Mantar arpa artıklarında ve kendi arpa bitkilerinde, ayrıca bazı çayır otlarında ve arpa tohumlarında yaşayabilir. Enfeksiyon 4 ila 25 °C arasındaki sıcaklıklarda ve yağmurlu havalarda gerçekleşir.

Arpada pas hastalığı nasıl olur?

Hastalık, görünür spor bankalarıyla kolayca teşhis edilir. Yaprak yüzeyinde ve yaprak kılıfında (bazen yaprağın alt tarafında da) maksimum 0,5 mm. Büyük, açık mavi püstüller oluşur. Mümkün olduğunca çoğunu canlı tutmaya çalışır. Bu nedenle, enfekte yapraklarda yeşil adacıkların oluşumu gözlenir.

Tahıl hastalıkları nelerdir?

Tahıl yetiştiriciliğinde karşılaşılan zorluklarYaygın yanıklık.Arpa çizgili yaprak lekesi.Arpa kapalı pası.Arpa yaprak pasıBuğday ve arpada kök ve kök boğazı çürümesiBuğday pası hastalığıBuğdayda septoria yaprak lekesi.Buğdayda külleme.Daha fazla makale…

Arpa zararlıları nelerdir?

Arpa bitkisinin başlıca zararlıları şunlardır: Arpada tarla böceği (Zabrus sp.), Arpada yaprak bitleri (Sitobion avenae), Arpa unlu biti (Trionymus haancheni) Arpada kokuşmuş böcekler (Euschistus spp.)3 Ekim 2023

Arpa kaç günde biter?

Arpa, yıllık uzun gün bitkisidir. Ancak, farklı gün uzunluklarına da uyum sağlayabilir. Arpa, tahıllar arasında en çok kardeşlenen bitkidir. Ortalama bitki boyu 35-100 cm’dir.

Mantar hastalığı nasıl anlaşılır?

Mantar enfeksiyonu vücudun hemen hemen her yerinde yerleşebilir. En yaygın belirtisi kaşıntıdır. Mantarın yerleştiği her yerde kaşıntı meydana gelir. Cildin yüzeyini etkilediği durumlarda; saç mantarında pullanma, kırmızı döküntüler ve yumrular; etkilenen bölgede saç dökülmesi ve kellik olabilir.

Arpaya pas ilacı ne zaman atılır?

Genel olarak ilaçlama için en iyi zaman, bayrak yaprağının tam açıldığı yaprak döneminin sonu veya başakların çıkmasından önceki zamandır.

Ağaçlarda mantar hastalığı nasıl olur?

Toz halinde küf, Erysiphe betae’nin neden olduğu bir mantar hastalığıdır. Toz ve biriken toz şeklinde bitki yapraklarına yayılan toz halinde küf, bitkilerin zayıflamasına, çiçek açmamasına ve meyvelerinin tatsızlaşmasına neden olur. Hastalık ilerledikçe yaprak ve meyve dökülmesi meydana gelir.

Arpada sararma neden olur?

Yetiştirmek istediğiniz bitkinin toprak yapısına (kil miktarına) göre, özellikle kılcal kök derinliğine ve tarlanızın eğimine göre drenaj kanalı açarak su birikmesini engellemezseniz, su altında kalan kısımlardaki kökler hava (oksijen) alamadığı için bitkileriniz sararmaya başlayacaktır.

Karamuk hastalığı nedir?

Karaduk veya karamuk gibi isimlerle de bilinen kafa derisi hastalığı, buğday yetiştirilen hemen hemen tüm bölgelerde görülen önemli bir hastalıktır. Önlem alınmazsa, çevre koşullarına ve buğday çeşidine bağlı olarak yaklaşık %70-90 oranında ürün kaybına yol açar.

Arpa ilaçlama ne zaman yapılır?

İlaçlama, havanın sakin, rüzgarsız ve yağışsız, sıcaklığın 8–25 °C olduğu zamanlarda yapılmalıdır.

Buğdayda mantar hastalığı nasıl olur?

Buğday küfünde, mantar büyümesinin karşısındaki yapraklarda klorotik lekeler oluşur. Mantar, genellikle küf üzerinde siyah lekeler olarak gövdelerde görünür hale gelir. Hastalığın ortaya çıkması, yoğun azot gübrelemesiyle kolaylaştırılır. Gelişmek için nispeten soğuk ve nemli çevre koşullarını tercih eder.

Sam vurması nedir?

Yaygın olarak geç yanıklık (yaprak, düğüm, top ve gövde çürümesi) olarak adlandırılan hastalığın ayrıca “bruson”, “kurt boynu”, “tohum çürümesi” ve “pas” gibi isimleri de vardır. Bitkinin belirtileri yapraklarda, yakalarda, kabuklarda, düğümlerde, kulaklarda (salkımlarda), saplarda ve kabuklarda görülür.

Ekinlerde pas hastalığı nedir?

Yaprağın üst tarafında makine delikleri gibi sarı püstüller oluşturur. Bu püstüllerin dizilimi bir çizgiye benzediğinden bu pasa çizgisel pas da denir. Yüksek nem veya yağmur hastalığı tetikler. Hastalığın ortaya çıkması için en uygun sıcaklık 10-15 °C’dir.

Arpa insan yer mi?

Arpanın insan sağlığına faydaları şunlardır: Arpa besin açısından zengindir ve lif ve selenyum, bakır, triptofan ve manganez gibi temel minerallerle doludur. Size enerji verir, içerdiği manganez kendinizi mutlu ve enerji dolu hissetmenize yardımcı olur. Ayrıca sinir sisteminizi sakinleştirir.

Arpa açık rastığı nedir?

Arpa kara lekesi hastalığına (U. nuda var. hordei koyunu) neden olan mantarın neden olduğu belirtiler buğdayın çiçeklenme döneminde ortaya çıkar. Hastalıkla enfekte olan taneler siyah teliosporlara dönüşür. Teliosporlar tanede çoğalır ve sonraki dönemlerde buğday tanelerinin duvarlarını patlatır.

Arpa yatarsa ne olur?

Arpa ve yulafta, gövdenin orta kısmındaki boğum aralarının bükülmesi daha yaygındır. Bu bitkilerde gözlemlenen kök yatması, bükülme meydana gelmeden gövdelerin kök tacından uzağa doğru bükülmesine neden olur.

Arpa ne oluyor?

Arpa (Hordeum vulgare L.), taneleri malt ve yem olarak kullanılan önemli bir tahıl ürünüdür. Tarih öncesi çağların en önemli ekili bitkilerinden biri olmasına rağmen, ekonomik öneme sahip bitkilerden biridir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir